Amikor otthonokat böngészel, sokszor keveredhetsz bele a külterületi házak útvesztőjébe. A kedvezőbb áron kapható, zártkerti ingatlanok esetében azonban az olcsó négyzetméter ár nem minden előny. Más kérdés azonban, hogy megéri-e egy ilyen házba befektetni, hiszen bőven van buktatója az ilyen típusú otthonok vásárlásának. Ebben a cikkben összeszedtünk minden fontos pozitívumot és negatívumot!

A zártkerti ingatlanokról röviden

Építési telket és zártkerti ingatlant nyugodtan lehet vásárolni befektetési céllal, de sokan önerős építkezés esetén akarják ezeket választani. A zártkerteknek tulajdonképpen a település közvetlen környezetében található, külterületi, mezőgazdasági célt szolgáló telkeket nevezik. Ezeket kisebb mértékben lehet beépíteni, nagyjából olyan százalékban, mint az üdülőövezeti telkeket. Emellett a hitelezhetőségük is más, ugyanis csupán 50%-ban lehet őket beterhelni. Szerencsére azonban egy hosszabb jogi procedúra során akár lakóházzá is lehet őket minősíteni. De ezek nagy részben csupán gazdasági épületek, amik nem alkalmasak hosszan tartó lakhatásra. 

Hozzá kell tenni, hogy a fejlettebb falvakban és városokban a könnyebb elérhetősége, illetve a munkalehetőségek magasabb száma miatt, ezek a zártkerti ingatlanok egyre keresettebbek. Nem beszélve a Falusi CSOK-ról, amely szintén megdobta azok arányát, akik ezekbe az ingatlanokba akarnak befektetni. A pandémia óta megnövekedett azok aránya, akik olcsóbban szeretnék megteremteni maguknak az igazi otthonukat. A Babaváró támogatással kombinálva azonban bőven akad lehetőség arra, hogy mindez megvalósulhasson. 

Mire számíthatunk a jövőben a zártkerti ingatlanokkal kapcsolatban?

Elöljáróban elmondanánk, hogy már idén év elején nagymértékben érezhető volt, hogy a piacon számottevő, 40-50%-os áremelkedés lesz tapasztalható a zártkerti ingatlanokkal kapcsolatban. Az árazás azonban nagyban függ attól, hogy hol található az épület. Emellett befolyásolja ennek értékét az elérhető közműcsatlakozás, a telek besorolása, illetve az ezen található épület jellege. Itt általában kisebb nyaralókból, pincékből, présházakból alakítanak ki lakhatásra alkalmas otthont. Bár hozzá kell tenni, hogy eladáskor nagyjából fele annyiért válhatsz meg tőle, mint egy hasonló kialakítású és típusú belterületi ingatlantól. 

Sokan keresik állattartás, lovarda kialakítása, kutyakiképző iskola, esetleg fenyőfa ültetés céljából. Sok gazda vásárol földművelésre ilyen telkeket, amiket aztán takarmánnyal ültetnek be. Ha viszont egy nyugodt és csendes környezetre vágysz, akkor kétségkívül érdemes elgondolkodni rajta, hogy zártkerti ingatlant vásárolsz magadnak lakhatás céljából. 

Mik az előnyei és hátrányai?

Ezek az épületek  amellett, hogy olcsóbbak, mint a legtöbb otthon, a fenntartási költségük is jóval alacsonyabb, hiszen kisebbek, ráadásul a közművek közül többségében csak víz és villany van. Ezáltal sokan döntenek napelemes rendszer mellett, ami segít abban, hogy az apró kis háznak alig legyen rezsiköltsége. 

Emellett ezen a területen tanyagazdaságot, birtokot is kialakíthatsz, így ugyanúgy épülhet rá lakóház, mint bármely más belterületi telek esetében. A gyümölcsös és a szőlős építmény esetében gyorsabb az átminősítés is, viszont ezeknél csupán 1-3%-os beépíthetőséggel tudsz számolni. Bár ezek legtöbb esetben akkora területen helyezkednek el, hogy ez egyáltalán nem jelent problémát. 

Hátránya talán az, hogy kevesebbet ér, mint egy hasonló típusú ingatlan a településen belül. Emellett építményadót kell fizetni utána, ami szintén magasabb összeg lehet. Más kérdés pedig, hogy mennyire könnyen tudod finanszírozni, hiszen a zártkerti ingatlanok esetében kevesebb lehetőséged van hitelt felvenni. Piacképes, belterületi épület kapcsán könnyen találhatsz hitelező bankot, itt viszont valamivel több önerőre lesz szükséged, hogy a fizetéssel minden rendben menjen. 

Amennyiben pedig a területen található ingatlan nem lakóépület, akkor a legtöbb családtámogatási kedvezmény nem vehető igénybe a vétel során. Éppen ezért a szerződéskötés előtt nem árt ingatlanszakértő, illetve egy szakjogász bevonása. Mivel a zártkerti építmények esetében jóval több nehézséggel nézhetsz szembe, így akár hosszú ideig is elhúzódhat a vásárlás folyamata.

A zártkerti ingatlan viszont tökéletes választás a családod számára, ha szeretnétek nyugodt és csendes környezetben élni a mindennapjaitokat. Ha kertet művelnétek, állatot tartanátok kicsit távolabb a világtól, akkor érdemes elgondolkodnod egy ilyen otthonon.