A lakástámogatási rendszer beharangozott, 2021-től várható változásai sok mindenre hatni fognak: a lakáspiacra éppúgy, mint a hitelpiacra. A kedvezményes lakásáfa a kínálati oldalra lesz jó hatással, míg a CSOK várható változásai pedig a keresletet fogják jótékonyan befolyásolni – várhatóan. Így, előzetes kalkulációk szerint várható az ingatlanpiac felpezsdülése, sőt a hitelek intézése már ennek az évnek a végétől elindulhat, hiszen minél hamarabb szükség lesz majd a pénzre a családoknak. Ebben a cikkben kifejtjük, hogy miért változó a CSOK és, hogy mire számíthatsz. 

Változó CSOK? Mi várható?

Sok kritika érte a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, mivel igazán a nagycsaládosoknak kedvezett. A tervezett változtatás most ezt is érinti. 2021-től már az élettársak, sőt, a gyermeküket egyedül nevelők is igénybe vehetik az 5 százalékos lakásáfa visszatérítési kedvezményt. Ez nagyon kedvező az eddig kicsit mostohábban kezelt egy és kétgyerekes családok számára is. Konkrétan több millió forintos plusz támogatást jelenthet ez az új jogszabályi változás.

Miért van szükség műszaki szakértőre?

Alapvetően ennél a folyamatnál a műszaki szakértés ugyanolyan tartalmú, mint egy egyéb hitelbiztosítéki érték felülvizsgálat. A bank által küldött műszaki szakértőnek tehát az a feladata, hogy véleményezze a költségvetést, megvizsgálja azt, hogy az építkezés például – ha arról van szó – milyen készültségi fokon áll. Ha pedig mondjuk felújításra kérték a CSOK-ot, akkor annak valójában van-e létjogosultsága, és azon az értéken-e, amiről szól a költségvetés.

Hányszor megy ki a műszaki szakértő?

Egy ilyen projekt alatt átlagosan 3-4 alkalommal van szükség arra, hogy a műszaki szakértő megnézze az ingatlant. Ez nem véletlenül van így, hiszen a CSOK is fokozatosan, és nem egy összegben kerül átutalásra.

Forrás: pixabay.com

A műszaki szakértő konkrét feladata tehát az, hogy megvizsgálja, hogy a folyósított pénz felhasználásra került-e, és az azon megvásárolt anyagokat beépítették-e. Egy-egy ilyen ellenőrzés feladata tehát az adott készültségi fok meghatározása és annak ellenőrzése, amely után lehet szó az újabb utalásról a projekthez.

Jól látható tehát, hogy a műszaki szakértő munkavégzése ebben az esetben rendkívül szorosan összefügg a bank által folyósított pénz utalásának ütemével.

Milyen végzettséggel rendelkezik egy műszaki szakértő?

Ehhez a feladathoz alapvetően építőipari szakirányú végzettség szükséges, és nem árt némi szakmai gyakorlat, rálátás a folyamatokra természetesen. Egy jó műszaki szakértő segíthet a folyamat megvalósításában is egy korrekt szakmai véleménnyel is, hiszen vélhetően nem ez lesz az első ilyen feladat az életében.

Akár egy telek vásárlása, akár egy már meglévő ház felújítása a projekt, a műszaki szakértőre mindenképpen szükségünk lesz. Megbízható és jó szakemberre, aki mindenben segít nekünk, hogy a folyamat a lehető leghatékonyabb legyen. A legfrissebb hír a CSOK-kal kapcsolatban az, hogy tetőbeépítésre is igényelhetik majd a kisgyerekes családok. Mi azt sejtjük, hogy várható még akár további bejelentés is.

Nagyon fontos, hogy a bankok egymástól eltérő feltételekkel adják a CSOK támogatást, tehát, mindenképpen javasoljuk, hogy kellőképpen járd körül a témát!

Ha pedig gyakorlott műszaki szakértőre van szükséged a folyamathoz, akkor itt megtalálsz