Már 15 éve te használod? Birtokold el jogszerűen!

2019.07.08. | 15 év, elbirtoklás, ingatlanjog

Miközben egyre magasabb áron lehet termőföldhöz jutni, gyümölcsös és erdő, szántó és legelő között óriási árkülönbségek vannak az ország különböző pontjain. Lássuk, hol olcsóbb most egy vidéki telek, milyen árakkal és árkülönbségekkel indult az év?

Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvend a vidéki telekvásárlás. Egyeseknek a pandémia hozta meg a kedvét a vidékre költözéshez, mások csupán új életet szeretnének kezdeni vidéken. Nem mindegy azonban, hogy milyen művelési ág alá tartozó földről van szó!

2020-ban jelentősen nőttek a telekárak az országban. A legnagyobb mértékben a szántóföldek ára emelkedett (1,85 millió forint/hektár), ezt követték az erdős területek, majd a gyümölcsösök, rétek és legelők. Érdekes, hogy termőföldek tekintetében a szőlők ára a legalacsonyabb, sőt! A szőlők értéke évről-évre csökken.

 

Hol a legolcsóbb a termőföld az országban?

2020-ban az is előfordult, hogy egy termőföldet az ország egyik részén hatszor annyiért kínáltak, mint az ország másik pontján. A Közép-Dunántúlon egy hektár szőlőt 3 millió forint körül lehetett megvásárolni, míg Közép-Magyarországon alig több, mint félmillió forintért kínáltak egy hasonló területet.

Az erdők és a gyümölcsösök Magyarország közepén a legdrágábbak. Észak-Magyarországon hektáronként már 621 ezer forintért vásárolhatunk erdős területet, míg a gyümölcsösök az ország északi részén és a Dél-Alföldön fele annyiba kerülnek, mint Közép-Magyarországon.

A szántóföldek ára folyamatosan növekedik. 2020-ban Észak-Magyarországon lehetett a legolcsóbban hozzájutni egy szántóföldhöz, itt egymillió forintért már egy hektárnyi területet kaphattunk, míg az Alföldön szinte a duplájába került egy ugyanekkora méretű földterület.

Hobbi kertészkedéshez sokan a külterületen próbálnak új életet kezdeni. A legolcsóbb külterületi telkek az ország keleti részében találhatók, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pl. egy 1000-1500 négyzetméteres termőföld már alig több, mint egymillió forintért elérhető.

 

Hol érdemes földterületet venni, milyen a jó termőföld?

Az, hogy a föld hol jó minőségű, az attól is függ, hogy mire szeretnénk használni. Más talajigénye van az egyik növénynek és más a másiknak. Kezdők számára egy kb. 1000 négyzetméteres külterület már elegendő arra, hogy saját háztartása számára megtermelje a zöldségeket és gyümölcsfákat ültessen, de a helyi önkormányzatok még a külterületeken is szabályozzák, hogy mit lehet ültetni a kertben és mit nem.

Létezik barna föld, fekete föld és erdei föld és a sor itt messze nem ér véget! A föld minősége függ a domborzattól és természetesen az időjárástól, nem utolsó sorban pedig a víz viszonyoktól. A jó termőföldet hivatalosan ún. “Aranykorona” besorolással minősítik, ami fel van tüntetve a tulajdoni lapon. Minél nagyobb az Aranykorona értéke, annál jobb minőségű a termőföld. 25 aranykorona felett kiváló minőségű földről van szó, 17 aranykorona alatt pedig gyenge minőségű földről beszélünk. Ez az érték olyan a termőföld esetében, mint a “hasznos alapterület” a lakóingatlanoknál.

Eladásra kínált telek esetén kérje értékbecslő segítségét, vásárlás előtt tájékozódjon a telek földjének termékenységéről, hiszen a termelés akkor a leggyümölcsözőbb, ugyanakkor a leggazdaságosabb, ha a tervezett növények igényeinek megfelelő földterületen tesszük azt!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések

A haszonélvezeti jog forintosítható, értéke van!

A haszonélvezeti jog forintosítható, értéke van!

A legtöbb ember ha ingatlanról van szó, megragad az adásvételnél kifizetendő ingatlanvagyon értékénél. Sokan nem tudnak róla, de a haszonélvezeti jognak is van értéke. Aki ingatlannal rendelkezik vagy azt kíván szerezni, jó, ha ismeri a haszonélvezet forintosítható...

Lippai Zsolt EV.

7342 Mágocs, Ady Endre utca 79/E.

Telefonszám

+36 30 250 6996

E-mail

lippai.zsolt@grandeingatlan.hu