A generációk váltakozása, jellemző viselkedésük figyelése nem elhanyagolható szempont az ingatlanpiacon sem. Fogyasztási szokásaik, társadalmi és vagyoni helyzetük mind-mind olyan tényező, mellyel érdemes és kell is foglalkozni ezen a területen is.

Ebben a cikkünkben egy olyan világpiaci trendet elemzünk és járunk körbe, amely most, egy rendkívül nagy létszámú generáció ingatlanpiaci hatásával foglalkozik. Nem elfelejtve azt sem, hogy ráadásul ezt a folyamatot nagymértékben befolyásolja a koronavírus járvány – sajnos természetesen nem jó értelemben.

A Baby Boomer generáció

A második világháború után született generációra nagy munkabírás és kitartás jellemző. A szakirodalom 1946-65 közé teszi a születési évüket. Ez a generáció rendkívül szabálykövető. Egzisztenciájuk kiépítése nagyon fontos nekik – ne felejtsük, hogy egy világégés utáni első nemzedékről van szó.  A  generációk, főként a baby boomerek szeretik a stabilitást, a szépen felépített, kiszámítható folyamatokat. Az internettel csak életük delén ismerkedtek meg – de ami szükséges számukra, azt mindig elsajátítják Nagyon fontos tény, hogy jelenleg ez a generáció a legnépesebb, tehát az összes fejlett ország tekintetében nagyon magas népességszámmal kell számolnunk, ha róluk van szó. Sőt, kimondható, hogy a lakosságok összetételét vizsgálva minden ilyen országban a legmagasabb lélekszámmal.

Ma, 2020-ban ez a generáció az, amely még képes arra, hogy 50-es 60-as éveiben ha kell, még visszatérjen a munkaerőpiacra. De ez az a nemzedék is, amely az ingatlanpiacon tulajdonosként nagy százalékban jelen van. Hiszen már felépítette az egzisztenciáját, van lakása, háza, autója, a gyerekei már kirepültek – vagy éppen most fognak. Az élete új szakasza a nyugdíj lesz – vagy már bele is lépett ebbe a szakaszba.

A boomerek és ingatlanaik

Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az ingatlanpiacon a generációk és a baby boomer-ek viselkedése a várható gazdasági, társadalmi események hatására erősen megváltozik, illetve várhatóan sokkal aktívabbak lesznek. És hogy mit jelent ez?

Ez a generáció szépen lassan nyugdíjba megy amint már említettük – de a nyugdíjak vásárlóértéke sajnos csökkenőben van. Ez azt jelenti, hogy a korábbi életszínvonal megtartása érdekében a nagy értékű, saját tulajdonú ingatlanokat el akarják sokan majd adni. Nálunk, Magyarországon még jellemző az is, hogy esetleg összeköltöznek a fiatalokkal például – hasonló okokból. Ez gyakorlati oldalról afelé viszi a folyamatot, hogy az ingatlanpiacon meg fognak jelenni, mégpedig nagy számban a nagyobb, értékes ingatlanok. Ez önmagában nem lenne baj, a helyzet azonban az, hogy nem igazán látható, hogy milyen kereslet lesz képes ezt felszívni. Sajnos, egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy semmilyen – vagy várhatóan jóval kisebb kereslet lesz, mint amit a kínálat megkívánna.

Az ugyanis, hogy a fiatalabb generáció mind lélekszámban, mind anyagi lehetőségeit tekintve nem képes piacképes keresletet felmutatni – sajnos eléggé valószínű. Nem beszélve a várható el- és kiköltözésekről, amik alaposan megbolygathatják majd egy adott régió, vagy ország ingatlanpiaci képét. Hiszen a munkaerőpiac változásai várhatóan a lakosság területi elrendeződésére is nagy hatással lesznek.

És még csak az elején vagyunk

Mármint a koronavírus okozta társadalmi és gazdasági válságnak, amely kétségtelen, hogy a nyugdíjak reálértékét éppúgy befolyásolja majd, mint az ingatlanpiac mozgását. Még csak megjósolni sem nagyon lehet, hogy mit fog kezdeni a piac és milyen nagyságrendben kell majd kezelnie ezt a jelenséget.

Ha értékbecslőként tekintünk erre a helyzetre, sajnos, ugyanezt a következtetést kell levonnunk. A munkahelyek elvesztése, a munkanélküliség növekedése, a csökkenő számok adásvételkor – ezzel mind-mind találkozunk, és egyre inkább találkozni is fogunk.