Ha ingatlan vásárláson töri a fejét az ember, a hol és mit vegyek kérdések után a milyen állapotút vegyek szokott következni. Eldöntöttük, hogy távol a város zajától, vidéken fogunk lakni. Azt is tudjuk, hogy családi házat keresünk nem túl nagy telekkel. A következő eldöntendő dolog, hogy amit megveszünk, az felújítandó vagy beköltözhető állapotú legyen? Egy “fogkefés” ingatlanba költözni minden ember vágya. De mi van, ha ilyen nem érhető el, vagy csak egyszerűen szűkebb a vásárlásra szánt keret. Van középút? Vegyük számba a lehetőségeinket!

A “fogkefés ingatlan” kifejezést egy ingatlanos kollégától hallottam. A lényege, hogy ha költözni kell, más nem szükséges, csak egy fogkefe. Az ingatlan olyan állapotú és felszereltségű, hogy másra nincs szükség.

Visszatérve az alap kéréshez: Melyik legyen a megoldás? Vegyünk olcsón és költsünk rá néhány milliót, vagy vegyünk drágán és élvezzük, hogy csak költözni kell? Nem könnyű a választás és erre a kérdésre talán nincs is jó válasz. Több indok is van a felújítandó ingatlan mellett és nem kevés a költözhető állapotú mellett. Vegyük számba ezeket és könnyítsük meg a döntést.

Amiért jobb ötlet a felújítandót választani

  • Olcsóbban juthatunk hozzá. Akárhogyan is nézzük, egy felújítandó ingatlan lényegesen olcsóbb. A felújításra, korszerűsítésre szánt összeg lehet a megspórolt összeg töredéke is. Ráadásul attól, hogy felújítandó, még lehet lakható is.
  • Nagyobb a kínálat. A felújítandó ingatlanok kínálata rendszerint nagyobb. Elhelyezkedés szempontjából ez kifejezetten pozitív hozadéka a felújítandó ingatlanoknak.
  • A kialakítás lehetősége határtalan, melynek csak a fantáziánk és a pénztárcánk szabhat határt. Egy új ingatlan, lehet, hogy azonnal költözhető, de nem biztos, hogy a csempe mintája, a fa színe olyan, amire vágytunk. Ha befektetési céllal vettük, egy jó költségvetéssel beláthatóvá válik az értékesítés utáni nyereség.
  • Környezetbarátabb, hiszen az ökölógiai lábnyoma egy új ingatlannak nagyobb, mint egy felújítottnak. Használt ingatlan vásárlásával óvod a környezetet.
  • Letelepedési segély, CSOK, falusi CSOK a használt ingatlanok esetében is elérhető. Összege azonban rendre kisebb az új ingatlanokénál. A letelepedési segély csak adható, de ha olyan településen vásárolunk, ahol elérhető, ne hagyjuk veszni.

Azért sok esetben a felújítandót kipofozni, csinosítgatni és lakhatóvá tenni kockázatos dolog. Az ilyen munkálatok elhúzódhatnak, a nem várt, takart helyen fellelt károsodások kijavítása miatt elszállhat a büdzsé. Kifarolhatnak a rokon szakik, a kalákában segítő barátok. Ezt már csak tetézi a veszekedés kivitelezővel, a munkáltatóval és még ki tudja kivel, a költségek miatti futkosás felőrli az ember idegeit.

Lássuk, miért lehet jobb az újat választani

  • Illetékkedvezmény, állami támogatások érhetők el sokszor sokmilliós összegben az új ingatlanok vételénél. Az illetékfizetési kötelezettség az első 15 millióig eltörlésre került, a CSOK maximális összege igényelhető és még kamattámogatás is jár a hitel után.
  • Szavatosság és jótállás jár az új ingatlanok után. Ugyanez a használt, felújítandó ingatlanoknál már nem érhető el.
  • Korszerű építőanyagok és gépészet, energia hatékony megoldások már alap az új építésű ingatlanoknál.

És itt van a harmadik opció is. Vásárolhatunk használt házat, felújított állapotban is. Ez amolyan köztes megoldás a felújításra szoruló és az új ingatlan között.

A privát meglátásom, hogy ha már ingatlanban gondolkodunk, érdemes olyat venni, ahol a konyha és fürdő megfelelő állapotú. Erre költünk legtöbbet a felújítás során. A keret legnagyobb hányada a gépészeti felújításokkal kapcsolatos. Én ezt választanám, de mindenképpen jó állapotú vizesblokkal rendelkezőt. Fontos szempontnak tartom továbbá, hogy az épület tégla építésű, statikailag megfelelő legyen. A hajszálrepedés nem gond, ha átlátunk rajta, azt már kizárnám. Az értékbecslő a műszaki állapotot kiemelten kezeli és a korrekciók alkalmazásánál figyelembe is veszi.