A saját ház nagyon sokunk nagy álma. Nem kevés tervezés, sokszor nem kevés utánajárás és néha bizony lemondás is az ára annak, hogy álmaink háza megépülhessen. De kezdjük a legelején: mit kell vizsgálnunk, ha a tökéletes építési telek vásárlását akarjuk meglépni a leendő otthonunknak? Lássunk előbb az értékbecslő, aztán a tervező szemszögéből!

Valami bűzlik – de hol?

Kezdjük talán meglehetősen földhöz közeli dolgokkal. Mégpedig arra a nem elhanyagolható körülményre, hogy amikor építési telek választásra kerül sor, bizony meglehetősen fontos azt felmérni, hogy vajon elég messze esik-e olyan ipari vagy mezőgazdasági létesítményektől, melyek szomszédjaként bizony kevésbé kellemes élményekkel gazdagodnánk. Már ami a szagokat illeti. A füst, az ipari termelésből származó kellemetlen gázok, a mezőgazdasági termelőüzemek erős szaga, sőt, még egy tejüzem is eléggé kellemetlen napi élményt nyújthat. Fontos tehát, hogy erre figyeljünk. Azt pedig gondoljuk, mondani sem kell, hogy szeméttároló szomszédságában nem lehet olyan olcsó egy telek, hogy megvegyük.

Ha jön a víz…

Érdemes arra figyelni, még ha olyan különlegesen szép is egy telek, hogy lehetőség szerint ártérre ne építkezzünk. Elméletileg a belvíz ellen sem nagyon van jó módszer, de például a magas talajvízszint már műszakilag kivédhető. Sajnos az időjárásunk bőven lett olyan kiszámíthatatlan, hogy nem érdemes ezzel kísérletezni építési telek vásárlása esetén.

A fákról

Érdemes megnézni és értékelni egy telken az ott található faállományt is. Ha szép magas, ráadásul egészséges fák állnak a telken, érdemes őket megtartani, mert nyári melegben nagyszerűen fognak árnyékolni. Szakember segítségét nem árt kikérni, hiszen a faállomány felmérése külön szaktudást igényel. Persze, ha odaköltözünk, mi is telepíthetünk majd fákat, de itt is óvatosságra intenénk az olvasót: nem kevés olyan helyzettel találkoztunk már, hogy a család kis gyökeres karácsonyfái kiültetésre kerültek például, hogy élhessenek tovább. A fenyőfák éltek a lehetőséggel – csak éppen bőven „kinőtték” a kertet, így a tulajdonosnak szembesülnie kellett azzal, hogy az általa ültetett és szeretett fák lassan már a házra lettek veszélyesek. Persze, ez nem azonnal történik meg.

A szabály az szabály

Természetesen az építkezés során mindig meg kell felelnünk a helyi építési szabályzatnak. Erre érdemes különösen odafigyelni. Ha nincs helyi szabályzat akkor a jogszabály az irányadó. Az országos településrendezési és építési követelményeket 1997-es jogszabály rögzíti. Ha lehetséges, építsük a házat messzebb az úttól és a forgalomtól – persze csak akkor, ha erre a szabályok lehetőséget adnak. Persze, ha mondjuk közelebb kell építenünk az úttesthez, akkor ezt tompíthatjuk azzal, hogy mondjuk a teraszunk a kert felé nyílik, így lesz szabad helyünk és életterünk – nekünk és családunknak is.

És a tájolás

Elérkeztünk tehát az építkezés következő lépéséhez: milyen legyen a tökéletes telken a házunk tájolása? Fontos, hogy azok a helyiségek, ahol sokat tartózkodunk, kapjanak elegendő napfényt, természetesen télen is. Az is fontos lesz, hogy a helyiségeket, lehetőség szerint az erős napfénytől megvédjük, ehhez remek segítséget adhat nekünk egy előtető, vagy mondjuk egy fedett tornác. A hálószobákat a lehető legjobb délkeleti irányban elhelyezni, mert ez a legkellemesebb ezen az éghajlaton. Ebből persze az is következik, hogy az északi és északnyugati rész a leghidegebb lesz, és bizony a legszelesebb is. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe, mielőtt oda nyílászárót tervezünk.

Nem kevés körülményre kell tehát figyelnünk, és nem árulunk zsákbamacskát: bizony nem is lehet mindennek megfelelni. Törekedjünk arra, hogy a nekünk leginkább komfortos és működő megoldásokat válasszuk – hiszen az otthonunkról van szó!