Ez nyilván nem ördögtől való igény, mármint hogy tökéletes házunk legyen, de vajon, hogy lehet ténylegesen megvalósítani? Miben és hogyan tudnak nekünk segíteni a különböző szakemberek? Mit csinál pontosan egy építész? Mi a szerepe egy belsőépítésznek? Mit tehet egy lakberendező, hogy a legjobbat hozza ki az adottságokból? És végezetül: az értékbecslő hogy jön a képbe? Mutatjuk a legtökéletesebb ház jellemzőit!

Nézzük tehát az első lépést!

Ami az építészre tartozik a legtökéletesebb ház kapcsán

Az egészen pontosan nem más, mint a ház megtervezése: már ami a szerkezetet, a külsőt, illetve a belső tereket illeti. Az építésznek elárulhatjuk azt is, amire mindig is vágytunk a házunkkal kapcsolatban – ő majd készséggel el fogja mondani nekünk, hogy mennyire reális az, amire gondolunk. A lényeg itt a használhatóságon van: az ő feladata mindenképpen az, hogy helyesen átgondolva, jó kritikai érzékkel lássa meg azt, hogy mennyire valósítható meg, és mennyire használható egy ház. Éppen ezért nyilván az sem árt, ha figyel arra, hogy mondjuk hova kerül egy nyílászáró. Érdemes tehát meghallgatni a javaslatait, várhatóan lesznek olyan szempontjai, amire mi biztosan nem gondoltunk.

És ami a belsőépítészre

Persze, előfordulhat, hogy segítségre van szükségünk a belső terek tervezésekor, és speciális igényeink is vannak. Ebben az esetben még jól jöhet egy belsőépítész szakmai jelenléte is a folyamatban, aki a ház belső tereinek legjobb kialakításában tud nekünk segíteni. Persze, akkor is nagyon fontos segítség lehet, amikor mondjuk áttervezzük kicsit a házunkat – és mondjuk egy falat ki akarunk bontani, hogy máshogy alakuljon a tér otthonunkban. Ilyenkor kell belsőépítész segítségét kérni. Egy ilyen szakember, mivel tanult építészetet, ebből az aspektusból is, tehát alapvetően konstrukciós szemszögből áll neki majd a tervezésnek. Ismeri az előírásokat, az anyagokat, és tisztában van a technikai megvalósítás lehetőségeivel is.

A lakberendező után … Forrás: pixabay.com

Aztán ott van a lakberendező

Akinek mondhatjuk, hogy a hab marad a fagylaltkehely tetején – de nem akarunk magunkra haragítani egy komplett szakmát. Ezzel ugyanis azt sugallnánk, hogy a lakberendező munkája nem is igazán „komoly” – ez pedig távol álljon tőlünk. Nagyon jó ízléssel, arányérzékkel kell ugyanis rendelkeznie, komoly tapasztalat sem árt, ahogy az is mindenképpen fontos, hogy megtalálja a közös hangot az ügyféllel. Az ő munkája lesz ugyanis kvázi a végeredmény: az a külcsín, amire mindenki reagálni fog egy új otthonban. Ismernie kell a különböző stílusjegyeket, a színek egymáshoz való viszonyát éppen úgy, mint a legújabb trendeket a szakterületén. Láthatjuk tehát, hogy nagyon komplex feladat az övé is – és sok esetben érdemes megfogadni az ő tanácsait is. Nem is beszélve arról, hogy időben is meg tudja tervezni a hozzá kapcsolható munkafolyamatokat, ami szintén nagy segítség.

És jöjjön az értékbecslő

Aki persze, korántsem biztos, hogy a ház tervezési fázisánál, sőt, sokkal inkább majd egy későbbi időpontban érkezik. Az viszont mindenképpen várható, hogy nagyon fogja értékelni azt, hogy ha a ház funkcionálisan is jól meg lett tervezve, hogy ha a folyamatokra gondoltak az előtte dolgozó szakemberek – vagy gondolni fognak. Az ugyanis, hogy az ő dolga mennyire egyszerű és hogy mennyire lesz valóban értékes az ingatlanunk, egy közös nagy projekt eredményeképpen fog megszületni.

Így válik majd teljessé a kép.