A bankban nagyobb összegű hitelt kaphatunk, ha megfelelő ingatlan fedezettel rendelkezünk. A hitel mértéke függ az ingatlanfedezettől, de közös bennük, hogy az érintett ingatlanokra jelzálogjogot jegyeznek be. A fedezetül felajánlott és annak elfogadott ingatlanok tulajdoni lapjára gyakran elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeznek. De mik azok az ingatlanfedezetek, melyeket a hitelező elfogad? Vajon minden ingatlan alkalmas ingatlanfedezetnek? Előre jelzem, hogy a banki gyakorlat e tekintetben eltérő is lehet! A lakossági jelzálog hitelezés néhány szempontja következik. Eláruljuk, hogy mivel legyél tisztában az ingatlan fedezet kapcsán!

Ingatlan vásárlás

A bankok változó mértékben hiteleznek ingatlantípustól, elhelyezkedéstől, állapottól, stb függően. Más a megítélése egy lakóháznak, nyaralónak, üzletnek, iparterületnek, tanyának, beépítetlen területnek. Az ingatlanfedezet vizsgálata általában a bankkal szerződött független értékbecslő feladata. Közös bennük, hogy a jelzáloghitelek esetében a fedezet maga az ingatlan, egyes esetekben ingatlanok. Ha az ügyfél nem teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit, a kihelyezett összeg megfizetésének biztosítéka lehet akár az ingatlan kényszer értékesítéséből származó bevétel is.

De ne szaladjunk ennyire előre! A bankok célja alapvetően nem az eladás. Éppen ezért előzetesen sor kerül az ügyfél, illetve a felajánlott ingatlan vizsgálatára. A kisebb kockázatot (nagyobb biztonságot) a bank alacsonyabb kamatokkal, ezáltal alacsonyabb törlesztő részletekkel honorálja.

Banki szempontból fontos, hogy a fedezeti ingatlan legyen Magyarország területén, tulajdonviszonyai legyenek rendezettek, az ingatlan legyen per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes, legyen lakható állapotú, a tulajdonos legyen magánszemély. Vizsgálni kell a közműveket, a fűtési lehetőséget, komfortfokozatot, vízvételi lehetőségeket.

a beépített konyha szintén hitelezhető

A hitelezhetőség mértéke nagyban függ a jól átlátható, megbízható adatokkal alátámasztott értékbecsléstől. A szakértő munkáját nagyban megkönnyíti a megfelelő és minél pontosabb tájékoztatás. Munkájának fontos része az ingatlan alapos megismerése, a forgalmi érték megállapításán felül javaslattétel a hitelbiztosítéki értékre. A fényképfelvételek mellett méretarányos alaprajzot is készít, vizsgálja a körülményeket, szövegesen is bemutatja az ingatlant. A vizsgálat a felépítményen, telken felül kiterjed a jogi helyzetre is. A tulajdoni lapra bejegyzett jogok, kötelezettségek jelentősen befolyásolhatják a hitelezhetőséget. Például, ha egy ingatlanra végrehajtási jog került felvezetésre, bizonyosak lehetünk az elutasításra, amennyiben tulajdonosként kértünk hitelt.

Az ingatlanfedezet többnyire már meglévő, végleges állapotú, használatba vett ingatlan. Ettől lehet azonban eltérő is a fedezet. Ilyen lehet például, ha magunk építjük fel a lakóházat, vagy beruházótól vesszük készen az ingatlant. Jelzáloghitelt igényelhetünk tehát akkor is, ha az új otthon még csak tervlapokon létezik. Egyes bankok nagyobb építési projekteket is finanszíroznak (pl. társasház építés), de jellemzőbb az építés ütemének megfelelő, szakaszos folyósítással történő  folyósítás. Az éppen aktuális készültségi fokot szintén az értékbecslő határozza meg. A végső folyósításra a használatbavételi engedély megszerzését követően kerül sor.

Az ingatlan fedezet lehet:

  1. – lakóház besorolású (lakóház, lakás, nyaralók egy része is),
  2. – nem lakóház besorolású (fűthető, hideg-meleg vízellátással rendelkezik, fürdőszobája van, legalább komfortos),
  3. – ártérre épülő ingatlan (jellemzően vízközeli nyaralók, ahol az árvízkárok elleni biztosítás elvárt),
  4. – tanya (a nagy földterülettel rendelkező, lakhatásra alkalmas, nem zártkerti ingatlanok alacsonyan finanszírozottak),
  5. – garázs és üzlethelyiség (befogadható, ha lakóingatlannal együtt áll)